Dit zijn onze favoriete vullingen voor in springrolls

Food & Recipes door robin-den-besten

Wij houden van springrolls! Ze zijn lekker licht, super gezond en je kunt daarnaast eindeloos variëren met de vulling. En juist omdat je eindeloos kunt variëren, leek het ons leuk om een verzameling te maken van onze favoriete combinaties, vullingen en sausjes. Dus, springrolls maken? Haal die rijstvellen in huis en vullen maar! 

De basis voor de perfecte springrolls

Voor de stevige basis van spring rolls vulling wordt meestal gebruik gemaakt van noedels of mie. Ook is sla of kool vaak een belangrijk ingrediënt als toevoeging op de basis. Als het gaat om noedels gebruiken wij graag deze varianten, omdat ze het meest gezond en super lekker zijn:

  • volkoren rijstnoedels
  • boekweitnoedels (ook glutenvrij)
  • sobanoedels
  • eiermie
  • courgette 'noedels'
  • zoete aardappel 'noedels'

sushi on white ceramic plate

De beste springrolls vulling

Dan is het tijd voor het leukste onderdeel van de springrolls maken, namelijk het toevoegen van de vulling. Hierbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Kies je voor een frisse variant of ga je voor lekker pittig? De keuze is geheel aan jou. Dit zijn alvast een aantal van onze favoriete vullingen:

Proteïne

  • kipfilet
  • biefstukreepjes
  • garnalen
  • tempeh
  • tofu
  • gekookt ei
  • omeletreepjes
  • kikkererwten
  • sojabonen

Groente/fruit

  • (Chinese) kool
  • spinazie
  • broccoli
  • wortel
  • mango
  • aardbeien
  • komkommer
  • paprika
  • geraspte wortel
  • lente ui
  • taugé

Gezonde vetten

  • avocado
  • noten
  • pindakaas
  • pitten
  • sesamzaadjes

Springrolls Fitgirlcode

Heerlijke springroll vullingen combinaties

Kun je niet kiezen uit al die heerlijke ingrediënten? Geen zorgen! We hebben een paar topcombinaties voor je samengesteld die altijd een succes zijn. Of je nu gaat voor fris, pittig of hartig, deze combinatie van vullingen zorgen voor een echte smaakexplosie. Probeer ze uit en ontdek je nieuwe favoriet, wedden dat je er geen genoeg van krijgt?

Ingrediënten mango-tempeh springrolls 

De combinatie van tempeh en mango zorgt voor een perfecte balans tussen hartig en zoet, terwijl de knapperige witte kool en tauge zorgen voor een frisse bite. Avocado voegt een romige textuur toe, waardoor de smaken mooi samenkomen. Deze springrolls vulling is heerlijk licht, maar toch vullend door de noedels en tempeh.

  • noedels
  • tempeh
  • witte kool
  • mango
  • tauge
  • avocado

Ingrediënten spicy-chicken springrolls 

Voor wie van een beetje pit houdt, is deze combinatie met kip en sambal een smaakvolle keuze. De knapperige sla en paprika zorgen voor een frisse crunch, terwijl de lente-ui toch dat extraatje toevoegt. De noedels maken het geheel stevig genoeg als volwaardige maaltijd. Ideaal voor een hartig en licht pittig gerecht!

  • noedels
  • kip
  • (ijsberg)sla
  • paprika
  • lente-ui
  • sambal

Ingrediënten spiced-tofu springrolls 

Deze spiced-tofu springrolls vulling is een smaakbom door de combinatie van ketjap manis, sojasaus en Szechuan peper. De sambal en knoflook geven een pittige en aromatische twist, terwijl de rijstazijn zorgt voor een frisse tegenhanger. Perfect voor liefhebbers van rijke en hartige smaken in hun springrolls.

  • tofu
  • ketjap manis
  • sojasaus
  • gehakte knoflook
  • sambal badjak
  • rijstazijn
  • Szechuan peperkorrels
  • neutrale olie

Ingrediënten ei-pinda springrolls 

Een verrassend lekkere springrolls vulling met een romige en hartige twist! Het gekookte ei en de pindakaas vormen een perfecte match, terwijl de courgette-noedels en geraspte wortel voor een frisse en lichte touch zorgen. De sojabonen voegen extra eiwitten toe, waardoor deze springrolls voedzaam én lekker zijn.

  • courgette 'noedels'
  • gekookt ei
  • geraspte wortel
  • sojabonen
  • pindakaas

Sausjes

Je springrolls gevuld? Dan komt het leukste deel: dippen! In plaats van kant-en-klare sausjes vol zout en suiker, kun je heel makkelijk zelf een heerlijke dipsaus maken. Van fris en pittig tot romig en hartig, hier zijn onze favoriete combinaties om je springrolls helemaal af te maken:

  • sojasaus + limoen + rijstazijn
  • chilipeper + zonnebloemolie + knoflook + honing
  • pindakaas + heet water + sojasaus + limoen
  • olie + knoflook + gember + bruine suiker + sojasaus

person dripping black liquid from small white ceramic bowl to big white ceramic bowl

Met deze combinaties kun je eindeloos variëren en telkens nieuwe, verrassende springrolls vullingen creëren. Maak er een paar extra en neem ze mee als gezonde lunch, wedden dat je collega's of klasgenoten jaloers zullen zijn! Welke combinatie ga jij als eerste proberen? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over springrolls

Wat is het verschil tussen een loempia en een spring roll?

Een loempia (vaak gefrituurd) heeft een krokante buitenkant en wordt meestal warm gegeten. De vulling bestaat vaak uit vlees, groenten en kruiden. Een spring roll (verse loempia) wordt gemaakt met rijstvellen en is ongefrituurd. De vulling is meestal licht en fris, zoals groenten, garnalen of tofu.

Eet je springrolls warm of koud?

Springrolls worden meestal koud gegeten, maar je kunt de vulling licht opwarmen als je dat lekkerder vindt.

Kun je springrolls van tevoren maken?

Ja, maar bewaar ze goed! Wikkel ze in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast om uitdrogen te voorkomen. Het beste is om ze binnen 24 uur te eten.

Hoeveel kcal bevat een spring roll?

Dit hangt af van de vulling en saus, maar een standaard spring roll met garnalen en groenten bevat ongeveer 100-150 kcal per stuk.